Conştientizarea

Nesfârşitelor suferinţe ale sănătății românilor :) li se mai adaugă una, o alergie necunoscută şi cu atât mai puţin înregistrată oficial în ţara noastră: alergia Alfa Gal (Alpha-Gal). 
Este o alergie întârziată, în sensul că apare la 4-6 ore după consumul de carne de mamifer (aşa numita "carne roşie"). 
Nu se manifestă la contactul fizic cu acest aliment şi derivatele lui (probabil nici la inhalarea aburilor/mirosului când carnea este fiartă/friptă/prăjită), nici măcar când carnea ajunge în stomac, ci abia după ce - în cadrul procesului metabolic - bolul alimentar avansează şi este descompus în intestinul subţire. 
La unii pacienţi (vezi Vindecarea), alergia se manifestă agresiv inclusiv la consumul de lapte/derivate lactate.
Din aceste motive, la un diagnostic corect se (poate) ajunge după multe "experienţe" la "Urgenţe", uneori cu viaţa pusă în pericol, nesfârşite analize şi investigaţii - costisitoare, stresante, consumatoare de timp s.a.m.d.

În mass media din România au apărut - este drept - în ultimii ani informaţii despre cum "o căpuşă te poate transforma în vegetarian", însă ele au fost percepute cu neîncredere, cu suspiciunea că este vorba de ceva ce nu ni se poate întâmpla "tocmai nouă", consumatori de carne de porc, vită, miel, vânat etc., din moşi-strămoşi. 
Eu însumi, după ani de zile în care am construit şi am condus ziare şi reviste şi m-am considerat/mă consider un fervent oponent al tabloidizării media, am abordat cu maxim amuzament informaţia: ia uite cum mai sperie "ăştia" publicul "dependent" de reclame la medicamente şi fel de fel de alte produse promovate din interese mercantile!? Cum să sufăr eu de o alergie la "carnea cu patru picioare", indusă de muşcătura de căpuşă (pentru că da, căpuşa este "vinovatul" primordial!), când carne roşie mănânc de când mă ştiu? Iar căpuşe m-au înţepat cu zecile, din copilărie şi până astă-vară, fără să-mi provoace vreodată vreun episod de alergie? Fără să mă infesteze cu Borrelia burgdorferi, fără să-mi transmită boala Lyme? (am făcut şi astfel de teste).

Alergia la Galactoza alfa 1,3 - galactoză sau Alpha-Gal este inițial cauzată de una sau mai multe înţepături de căpuşă, care anterior s-au hrănit cu sângele altui mamifer decât omul sau primatele.
Când înţeapă omul sau primatele şi eliberează saliva proprie în rană, căpuşele declanşează în organismul-victimă un proces de producere de anticorpi la un carbohidrat specific tuturor celorlalte mamifere în afară de om şi primate.
Acest carbohidrat este Galactoza alfa 1,3 - galactoză (Alpha-Gal în culturile anglofone).
Din momentul declanşării procesului de creare de anticorpi - Imunoglobuline E (IgE) - aceştia vor fi înmulţiţi încontinuu, exponenţial, iar consumarea unei cantități oricât de mici de carne de mamifer va declanşa, dupa 4-6 ore, eliberarea masivă de histamină mai ales în epidermă, provocând urticarie, mâncărimi cumplite şi chiar simptome specifice anafilaxiei.

Mai trebuie menţionat că:
- alergia Alfa Gal este singura alergie provocată nu de o proteină, ci de un carbohidrat, prezent nu doar în carnea roşie, ci în orice produs ce derivă dintr-un mamifer: măruntaie, măduvă, creier, gelatină, şoric, sânge etc.
- alergia a fost descoperită și anunțată oficial pentru prima dată de către Sheryl Van Nunen, The University of Sydney/Australia și făcută cunoscută, de asemenea, de către Thomas A. E. Platts-Mills și Scott P. Commins, University of Virginia, Charlottesville/SUA 
- cele mai multe cazuri au fost diagnosticate oficial în sudul SUA, în Australia şi în ...Suedia
- identificarea şi vindecarea (se pare că este posibilă) trebuie realizate cât mai curând cu putinţă, nu doar pentru eliminarea "inconvenientelor" de mai sus, ci şi pentru că:
1. de ex. un eventual transplant de valvă cardiacă de la porc la pacientul cu alergie Alfa Gal nu este posibil (organismul respinge grefa, împotriva căreia va produce continuu anticorpi)
1. unele componente din medicamente de care depinde viaţa (a fost identificat ca atare Cetuximabul, de pildă) provoacă aceleaşi reacţii anafilactice ca şi carnea roşie/derivatele şi la fel se întâmplă în unele cazuri de consum de produse cu aditivi - de ex. stearatul de magneziu.

În Statele Unite a fost creată o platformă online în scopul conştientizării alergiei Alfa Gal şi mai ales a gravităţii acesteia; oameni care au primit deja diagnosticul sau sunt în curs de investigaţii îşi împărtăşesc experienţele, contribuind astfel - sunt convins - la salvarea de vieţi omeneşti şi la "confortul" de a nu te simţi în permanenţă ameninţat de riscul de a "vizita" cea mai apropiată unitate de "Urgenţe". Unde, dacă reuşeşti să ajungi în timp util, poţi fi salvat prin administrarea de cortizon hemisuccinat în doze progresive sau direct adrenalină (epinefrină). Sau nu mai poţi fi salvat...
Adresa platformei respective este http://alpha-gal.org/

În afară de Australia - de citit http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4313755/ și SUA - a se vedea şi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3545071/ - informaţii mai aprofundate despre această alergie pot fi găsite şi în culturile altor ţări în care există procupare ştiinţifică în acest sens, de ex. platforma înfiinţată de medici alergologi din Malaga și Granada (Andaluzia/ Spania) - http://alergiayasma.es/alfa-gal/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu